• ca
  • en
  • es

Sant Francesc de Paula

Història de Sant Francesc de Paula

SANT FRANCESC DE PAULA, ERMITÀ

Nascut en Paula (Calàbria) l’any 1416, va fundar una congregació de vida eremítica que després es va transformar en l’Orde dels Mínims, i que va ser aprovada per la Santa Seu l’any 1506. Va morir en Tours (França) l’any 1507. Del Comú de sants barons: per als religiosos, p. 1827.

Ofici de lectura

SEGONA LECTURA

De les cartes de Sant Francesc de Paula

(Carta de l’any 1486: A. Galuzzi, Origini dell’Ordine dei Minimi, Roma 1967, pp. 121-122)

Convertiu-vos amb sinceritat. Que el nostre Senyor Jesucrist, que remunera amb la màxima esplendidesa, vos done la recompensa de les vostres fatigues. Fugiu del mal, rebutgeu els perills. Nosaltres, i tots els nostres germans, encara que indignes, demanem constantment a Déu Pare, al seu Fill Jesucrist i a la Mare de Déu que estiguen sempre al vostre costat per a salvació de les vostres ànimes i els vostres cossos. Germans, vos exhorte vehementment que vos preocupeu amb prudència i diligència de la salvació de les vostres ànimes. La mort és segura i la vida és breu i s’esvaïx com el fum.

Centreu el vostre pensament en la passió del nostre Senyor Jesucrist, que, per l’amor que ens tenia, va abaixar del cel per a redimir-nos; que per nosaltres va patir qualsevol classe de turments d’ànima i cos, i tampoc va evitar cap suplici. Amb això ens va deixar un exemple sobirà de paciència i amor. Devem, doncs, tindre paciència en les adversitats.

Deposeu qualsevol classe d’odi i d’enemistats; tingueu bona cura que no isquen de la vostra boca plabras dures i, si alguna vegada ixen, no sigueu peresosos a pronunciar aquelles paraules que siguen el remei saludable per a les ferides que van ocasionar els vostres llavis: per tant, perdoneu-vos mútuament i oblideu per sempre la injúria que se vos ha fet.

El record del mal rebut és una injúria, complement de la còlera, conservació del pecat, odi a la justícia, fletxa oxidada, verí de l’ànima, destrucció del bon obrar, cuc de la ment, motiu de distraccions en l’oració, anul·lació de les peticions que fem a Déu, alienació de la caritat, espina clavada en l’ànima, iniquitat que mai dorm, pecat que mai s’acaba i mort quotidiana

Ameu la pau, que és el major tresor que es pot desitjar. Ja sabeu que els nostres pecats provoquen la ira de Déu; penediu-vos perquè vos perdone per la seua misericòrdia. El que ocultem els hòmens és manifest a Déu; convertiu-vos, doncs, amb sinceritat. Viviu de tal manera que obtingueu la benedicció del Senyor, i la pau de Déu, el nostre Pare, estiga sempre amb vosaltres.